Welcome to Costers del Segre

La nostra D.O.

Conèixer la cultura del nostre vi és la millor manera de descobrir les terres lleidatanes. Un vi que es caracteritza per la seva qualitat i producció i per cellers amb encant situats en bells paratges naturals...

La Denominació d’Origen Costers del Segre és un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà amb l’objectiu d’agrupar i dotar d’entitat pròpia la vitivinicultura de la província de Lleida.

La nostra DO compta amb unes característiques pròpies i ben definides que la diferencien de les altres, com la nostra privilegiada situació de sòls amb composició calcària i un clima mediterrani marcat, que presenta unes fortes oscil·lacions tèrmiques estacionals i diàries, fets que el fan ideal per al cultiu de la vinya.

DESCOBREIX-LA

Els cellers

Un altre tret característic és l’elevat enginy i imaginació dels viticultors i elaboradors de les terres lleidatanes. Costers del Segre és una regió amb una modernitat i innovació aplicades a la viticultura úniques i sostenibles.

EXPLORA
 

Els nostres vins

En el conjunt de la nostra DO, les varietats blanques predominants són les tradicionals: Macabeu  i Parellada. Això fa que els blancs de la regió de Costers del Segre siguin uns vins de perfil més clàssic, és a dir, lleugers, afruitats i acidulats. L’exitosa aclimatació del Chardonnay a la regió ha obert la porta a vins de característiques més modernes, ja siguin vins joves o fermentats amb bóta de roure, perquè presenten una major estructura i es fa més present el seu caràcter varietal. 

Entre les varietats negres predominen el Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir, però també es cultiven les varietats tradicionals, sobretot l’ Ull de llebre, la Garnatxa i el Trepat. Dins dels matisos lògics que el terrer de cada territori imprimeix als seus raïms, els vins negres de la DO Costers del Segre es caracteritzen perquè tenen una aroma potent i un gust equilibrat, alhora que ofereixen una bona expressió tànnica i en boca resulten saborosos, amples i estructurats.

EXPLORAR

Programa de sostenibilitat

Costers del Segre, primera DO amb programa de sostenibilitat propi, amb l’objectiu de la millora contínua per prevenir el millor possible els recursos que tenim avui sense posar en perill els de demà i tenint en compte la salut ambiental, la viabilitat econòmica i la responsabilitat social.

No front page content has been created yet.

Darreres notícies

Tot i la davallada de vendes de totes les denominacions catalanes en un 8% El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Costers del Segre es mostra molt satisfet per l'evolució de les vendes dels vins d'aquesta denominació lleidatana a Catalunya, segons recull l'Informe Nielsen 2020 que elabora l'INCAVI anualment i que analitza el conjunt de vendes de vi amb DO a Catalunya i Espanya. Així la DO Costers del Segre ha aconseguit situar-se com la tercera Denominació d'Origen més venuda a Catalunya, amb un 4,1% de quota amb valor, per darrere de la DO Catalunya (8,7%) i DO Penedès (7,3%). La dada és especialment significativa si tenim en compte el greu i generalitzat impacte de la Covid-19 en el sector del vi que hi ha suposat una davallada general de les vendes del vi català d'un vuit per cent. Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre s'ha felicitat que l'evolució dels vins lleidatans a Catalunya "mantenen una evolució de la quota de mercat en volum molt positiva en els darrers set anys". El conjunt dels vins amb Denominació d'Origen catalana lideren el mercat català del vi amb una quota de mercat del 41,5%. Aquest lideratge té lloc tant al canal d'Alimentació amb un 41,2%, com al canal d'Hostaleria 42,2%. La quota de mercat total (vendes en alimentació més hostaleria) ha incrementat en 0,3 punts percentuals, passant del 41,2% al 41,5% tot i que el volum de vendes és inferior el 2019 reduint-se en un 7,4%. El conjunt de les DO catalanes assoleixen la primera posició per setè any consecutiu.  
El Cicle Polièdric de tastos virtuals, organitzat per la Denominació d’Origen Costers del Segre en col·laboració amb el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, arriba al seu punt i final amb més de 120 professionals participants. Amb l’objectiu de donar a conèixer la diversitat i riquesa de la DO Costers del Segre, el Cicle de Tastos ha abordat diferents temàtiques com Cellers d’Altura, Petits Productors, Novetats, la Dona als cellers de la DO i el darrer sobre la varietat Macabeu tancant el cicle. Els cellers de la DO participants han mostrat l’expressió i la singularitat dels seus vins a professionals del món del vi de diferents àmbits: premsa especialitzada, prescripció, restauració, botiga especialitzada i sommelieria. Els actes han comptat amb la participació del Diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert i el president de la DO Costers del Segre, Tomàs Cusiné així com de la participació alternada de Josep Pelegrín, millor Sommelier d’Espanya 2016 i Sílvia Culell, periodista i sommelier, membre de l’equip de redacció del vi a la Bullipedia de ElBulliFoundation, com a moderadors i conductors dels actes. El darrer tast del Cicle Polièdric, sobre l’expressió de la varietat Macabeu a la DO Costers del Segre, va tenir lloc ahir, 19 d’abril i va profunditzar en aquesta varietat que, tal com apunta Tomàs Cusiné, “és una de les varietats emblemàtiques dins de la DO Costers del Segre essent una de les varietats més plantades” i “més interessants pel futur de la DO i també pel present” . El president afegeix que a la DO Costers del Segre trobem “macabeus amb cos i estructura que fa que sigui una varietat que permet el seu envelliment i criança”. Els vins del tast sobre la varietat Macabeu van ser: Sotneral blanc (Finques de Verdú) 2019 del celler Carviresa, Vallisbona 89 2018 de L'Olivera, Guilla 2017 de Cercavins, Finca Racons 2017 de Tomàs Cusiné i Roc de Foc 2013 del celler Clos Pons. Tots els cellers participants al Cicle Polièdric: Tast Cellers d’Altura: Vila Corona, Batlliu de Sort, Cérvoles Celler, Mas Blanch i Jové i Terrer del Pallars. Tast Petits Productors: Boldú Viticultors, Matallonga, Vinya els Vilars, Celler de Sanui i Mas Ramoneda. Tast de Novetats: Celler del Montsec, Castell del Remei, Solana Roivert, Raimat, Purgatori i Costers del Sió. Tast Dones a la DO: Petit Duran, Vall de Baldomar, Cal Cabo, El Vinyer, Comalats i Analec. Tast Varietat Macabeu: Carviresa, L’Olivera, Cercavins, Tomàs Cusiné i Clos Pons.
Màximes distincions pels dos cellers lleidatans al Tast de Primavera d'aquest concurs internacional. Els cellers de la DO Costers del Segre, Costers del Sió i Raimat han sumat fins a sis medalles d'or i altres tres de plata en el darrer Mundus Vini, edició Tast de Primavera, celebrat la darrera setmana de febrer. Els guardons daurats han estat pels vins Alto Sios 2017, Celistia Criança 2018, Bosc Silvestre 2018, i Petit Comitè Negre 2018 del celler de Costers del Sió (Balaguer); i Pirinenca 2018 i Solana Eco 2019, del celler Raimat de Lleida. D'altra banda, els vins de Costers del Sió, escumós Siós Brut Rosé 2017, Bosc Carlac negre 2019; i el vi Raimat Abadia Eco 2019, han obtingut el reconeixement de plata en aquest tast. Els vins Chardonnay Eco 2020 i el Silenci del Molí 2017, tots dos del celler Raimat, també han obtingut resultats destacables amb 85 i 84 punts, sobre 100, respectivament. El concurs Mundus Vini organitzat per l'editorial alemanya especialitzada Meininger Verlag és considerat com una de les competicions de vins més importants tant a Alemanya com a la resta del món. Una rellevància avalada pels més d'11 000 vins presentats cada any. "L'objectiu del concurs és fomentar la qualitat i promoure la comercialització dels vins presentats a concurs. Així mateix està pensat per oferir un fòrum als productors, viticultors, importadors i consumidors que, d'una banda, permeti comparar els diferents vins per tal de facilitar l'orientació i la decisió de compra i, d'altra banda, arribi a un ampli públic. El que per als consumidors de vi significa una orientació valuosa, suposa per als productors el reconeixement de la seva tasca i els seus esforços", segons expliquen els mateixos organitzadors. Mundus Vini es celebra dues vegades a l'any. Una primera competició es fa el mes de febrer, i és coneguda com a Tast de Primavera; la segona, es diu Tast d'Estiu i se celebra el mes d'agost. Un jurat professional integrat per enòlegs, productors i distribuïdors de vi, sommeliers i periodistes especialitzats de tot el món degusten els vins, vins escumosos i vins licorosos sense conèixer els noms dels mateixos. Els vins s'integren en un tast segons categoria, procedència, nivell de qualitat i tipus de sabor. La valoració es porta a terme d'acord amb el sistema de 100 punts de l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), que també és reconegut per la Unió Internacional d'Enòlegs (UIOE).