Welcome to Costers del Segre

La nostra D.O.

Conèixer la cultura del nostre vi és la millor manera de descobrir les terres lleidatanes. Un vi que es caracteritza per la seva qualitat i producció i per cellers amb encant situats en bells paratges naturals...

La Denominació d’Origen Costers del Segre és un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà amb l’objectiu d’agrupar i dotar d’entitat pròpia la vitivinicultura de la província de Lleida.

La nostra DO compta amb unes característiques pròpies i ben definides que la diferencien de les altres, com la nostra privilegiada situació de sòls amb composició calcària i un clima mediterrani marcat, que presenta unes fortes oscil·lacions tèrmiques estacionals i diàries, fets que el fan ideal per al cultiu de la vinya.

DESCOBREIX-LA

Els cellers

Un altre tret característic és l’elevat enginy i imaginació dels viticultors i elaboradors de les terres lleidatanes. Costers del Segre és una regió amb una modernitat i innovació aplicades a la viticultura úniques i sostenibles.

EXPLORA
 

Els nostres vins

En el conjunt de la nostra DO, les varietats blanques predominants són les tradicionals: Macabeu  i Parellada. Això fa que els blancs de la regió de Costers del Segre siguin uns vins de perfil més clàssic, és a dir, lleugers, afruitats i acidulats. L’exitosa aclimatació del Chardonnay a la regió ha obert la porta a vins de característiques més modernes, ja siguin vins joves o fermentats amb bóta de roure, perquè presenten una major estructura i es fa més present el seu caràcter varietal. 

Entre les varietats negres predominen el Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir, però també es cultiven les varietats tradicionals, sobretot l’ Ull de llebre, la Garnatxa i el Trepat. Dins dels matisos lògics que el terrer de cada territori imprimeix als seus raïms, els vins negres de la DO Costers del Segre es caracteritzen perquè tenen una aroma potent i un gust equilibrat, alhora que ofereixen una bona expressió tànnica i en boca resulten saborosos, amples i estructurats.

EXPLORAR

Programa de sostenibilitat

Costers del Segre, primera DO amb programa de sostenibilitat propi, amb l’objectiu de la millora contínua per prevenir el millor possible els recursos que tenim avui sense posar en perill els de demà i tenint en compte la salut ambiental, la viabilitat econòmica i la responsabilitat social.

No front page content has been created yet.

Darreres notícies

Els cellers programen activitats, visites especials, i descomptes entre el dilluns 18 i diumenge 24 d'octubre  La Denominació d'Origen Costers del Segre se suma a la celebració de la II Setmana del Vi Català que organitza l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) amb la programació d'activitats, visites especials, i descomptes per part dels cellers participants entre avui dilluns, dia 18 d'octubre, i el diumenge, dia 24 d'octubre. Castell del Remei, Celler Cérvoles, Clos Pons, Costers del Sió, Lagravera, Tomàs Cusiné i Raimat estan presents al programa de les jornades. Així, els cellers Castell del Remei de Penelles, Cérvoles de la Pobla de Cérvoles i Tomàs Cusiné del Vilosell oferiran un descompte especial d'un deu per cent en les compres realitzades a les seves botigues web durant tota la setmana. Per la seva banda, Clos Pons d'Albagés ha programat dues visites a les 12 hores de dissabte i diumenge, dies 23 i 24 d'octubre, respectivament. Una activitat que inclou un recorregut comentat per les diferents àrees del celler, i el tast de quatre vins. La visita finalitza amb un aperitiu i degustació del vermut de la casa. El preu pels adults és de 15 euros; i de només 10 euros pels nens d'entre 12 i 18 anys. Costers del Sió, al terme de Balaguer, té previst una nova edició de la Siós Experience el dissabte 23 d'octubre amb dues sessions de matí i tarda, a les 11 hores i 18 hores, respectivament. Aquesta activitat consisteix en una descoberta del celler, vinyes i cups de pedra del segle XII on s'elabora el vi Finca Siós, de la mà del sommelier David López; i inclou esmorzar o berenar amb pa oli i embotits de la finca, i rebosteria dolça. Tot per 35 euros. Per la seva banda, el celler Lagravera d'Alfarràs també ha programat dues visites amb tast de vins pel dissabte, dia 23 d'octubre, i altres dues, pel diumenge, dia 24 d'octubre; a les 10 hores i 12 hores. El celler Raimat també s'ha incorporat al programa de la II Setmana del Vi Català amb visites diàries a les 11 hores durant tota la setmana, amb un recorregut pel celler i l'espai Raimat Natura. L'activitat inclou el tast de tres vins tranquils DO Costers del Segre i un escumós per 20 euros. 
Reconeixement als Premis Vinari 2021 per a una desena de vins de la DO Costers del Segre Purgatori 2017 de Família Torres, ha estat proclamat com a Millor vi català de l'any als Premis Vinari 2021. Per la seva part, dins dels premis que destaquen els diferents vins DO Costers del Segre presentats al concurs, el vi Saó Blanc 2019, de Mas Blanch i Jové ha obtingut la medalla d'or en categoria de Blancs de Criança; Siós Nature 2020 de Costers del Sió, medalla de plata en categoria Negres Joves; i Pla del Tet 2018 de Clos Pons i Garnatxa de Cérvoles 2018 de Cérvoles, s’han fet amb medalles d'or i plata respectivament, en la categoria de vins Negres amb Criança. Finalment en la categoria de vins Negres de Guarda, Purgatori 2017 de Família Torres, ha obtingut també la medalla Gran Vinari d'Or; La Llena 2016 de Clos Pons, medalla d'or; Pura Vida Negre 2017 de Cellers Underground, or; Geol 2017 de Tomàs Cusiné, plata i Roc Nu 2012 de Cellers Clos Pons, també ha estat reconegut amb medalla de plata. Aquesta ha estat la segona edició que els Vinari reconeixen un vi DO Costers del Segre com a millor vi de Catalunya, des de la gala de 2018 en la qual es va proclamar amb aquest reconeixement el Cérvoles Blanc 2016 de Cellers Cérvoles. Mas Blanch i Jové i la seva Vinya dels Artistes, també ha estat reconeguda a la gala com una de les millors Vinyes de Paisatge Català. Per la seva part, la sommelier i periodista Sílvia Culell, ha estat Premi Ara Lleida a la Millor Tastadora de l'any. Mentre que el Premi Vinari Barcelona Turisme a la Millor iniciativa d'innovació i dinamització enoturística és per La Carretera del Vi. Aquest divendres 8 d'octubre s'han desvelat quins són els millors vins catalans en les categories de criança i els premis especials dels Premis Vinari dels vins catalans 2021, corresponent a la novena edició del concurs. Prop de 850 vins d'arreu del territori català competien als Premis Vinari 2021. Tots els premis de la nit se sumen als millors vins joves, vinyes i millors projectes d'enoturisme de Catalunya que ja es van anunciar a l'estiu.  El Purgatori 2017 és un vi negre elaborat amb raïm de la finca del Mas de l'Aranyó. Una parcel·la que es coneix com "la finca dels Desterrats", perquè hi enviaven monjos de l'abadia de Montserrat a fer penitència amb la finalitat de treballar la terra i produir aliments. Avui, un dels vins que hi neixen ha destacat en la categoria de negres de guarda i li ha valgut el premi a millor vi de l'any. Cupatge de les varietats carinyena, garnatxa negra i syrah, Purgatori té una criança d'entre quinze i divuit mesos en roure francès; i altres dos anys en ampolla. Amb una maceració pre fermentativa d'entre deu i quinze dies; 14,5 graus alcohòlics i molt bona acidesa, aquest vi pot evolucionar positivament durant una dècada, segons els seus elaboradors. El resultat és un vi de color cirera i capa alta. Amb una intensa i complexitat aromàtica amb notes primàries i secundàries florals, fruitades i d'herbes aromàtiques; així cm terciaris com cacau i torrats. El pas per boca és corpulent, i alhora elegant i vellutat. Molt Garrigues. Molt Costers del Segre.
Sessions divulgatives amb tast dels millors vins dels cellers La Denominació d'Origen Costers del Segre ha iniciat aquesta setmana un programa de formació en vins per una vintena de restaurants locals, amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida. Aquestes sessions tenen lloc al mateix establiment que el sol·licita. I donen les claus del territori i vins de la DO Costers del Segre; així com incideixen en el negoci del vi al restaurant i altres aspectes professionals. El seminari finalitza amb un tast de cinc vins considerats els millors per cada un de la vintena de cellers que s'ha sumat a l'activitat. Com fer una carta de vins donant èmfasi als vins locals; de quina manera traslladar el paisatge de les vinyes a la copa; així com altres detalls del servei del vi; i el maridatge amb els plats de la casa; són altres dels capítols d'aquestes sessions d'una durada de quatre hores, en les quals participa tant el personal de sala com de cuina. Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre explica que "durant la pandèmia s'ha incrementat el comerç de proximitat, i és molt important que el sector de la restauració conegui els vins locals perquè els puguin valoritzar, i alhora, fer molt més rendible el servei en el seu benefici". L'Atrevit de Fondarella, Lo Ponts de Ponts, i La Boscana de Bellvís, han estat els primers restaurants a participar en aquests cursos intensius que imparteix el periodista i tècnic superior en enologia i maridatge, Rafa Gimena de la consultoria Como Pomona. Fins al mes de desembre, el programa visitarà els restaurants: Malena de Gimenells, Arraitzes de Garos, Er Occitan de Bossost, Antic Forn de Cervera, Antoni Rubies d'Artesa de Lleida, El Celler de Montsonís, Niam de Tàrrega, El Castell de Castellciutat, Petit Xiroi de Vila-Sana; així com els establiments de Lleida, Carballeira, Saroa, la Fusta, i Txoko Gastrobar, entre d’altres. "La bona acceptació d'aquesta formació per part del sector de la restauració lleidatana ens anima a repetir aquest seminari en pròximes edicions. Així, estudiarem amb el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida fer una nova convocatòria pel 2022", ha explicat Cusiné.