Welcome to Costers del Segre

La nostra D.O.

Conèixer la cultura del nostre vi és la millor manera de descobrir les terres lleidatanes. Un vi que es caracteritza per la seva qualitat i producció i per cellers amb encant situats en bells paratges naturals...

La Denominació d’Origen Costers del Segre és un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà amb l’objectiu d’agrupar i dotar d’entitat pròpia la vitivinicultura de la província de Lleida.

La nostra DO compta amb unes característiques pròpies i ben definides que la diferencien de les altres, com la nostra privilegiada situació de sòls amb composició calcària i un clima mediterrani marcat, que presenta unes fortes oscil·lacions tèrmiques estacionals i diàries, fets que el fan ideal per al cultiu de la vinya.

DESCOBREIX-LA

Els cellers

Un altre tret característic és l’elevat enginy i imaginació dels viticultors i elaboradors de les terres lleidatanes. Costers del Segre és una regió amb una modernitat i innovació aplicades a la viticultura úniques i sostenibles.

EXPLORA
 

Els nostres vins

En el conjunt de la nostra DO, les varietats blanques predominants són les tradicionals: Macabeu  i Parellada. Això fa que els blancs de la regió de Costers del Segre siguin uns vins de perfil més clàssic, és a dir, lleugers, afruitats i acidulats. L’exitosa aclimatació del Chardonnay a la regió ha obert la porta a vins de característiques més modernes, ja siguin vins joves o fermentats amb bóta de roure, perquè presenten una major estructura i es fa més present el seu caràcter varietal. 

Entre les varietats negres predominen el Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir, però també es cultiven les varietats tradicionals, sobretot l’ Ull de llebre, la Garnatxa i el Trepat. Dins dels matisos lògics que el terrer de cada territori imprimeix als seus raïms, els vins negres de la DO Costers del Segre es caracteritzen perquè tenen una aroma potent i un gust equilibrat, alhora que ofereixen una bona expressió tànnica i en boca resulten saborosos, amples i estructurats.

EXPLORAR

Programa de sostenibilitat

Costers del Segre, primera DO amb programa de sostenibilitat propi, amb l’objectiu de la millora contínua per prevenir el millor possible els recursos que tenim avui sense posar en perill els de demà i tenint en compte la salut ambiental, la viabilitat econòmica i la responsabilitat social.

No front page content has been created yet.

Darreres notícies

Primers resultats del grup operatiu, amb cinc vinificacions experimentals del ‘retrobat’ Trobat "La Donominació d'Origen Costers del Segre aposta decididament per la recuperació de varietats històriques del territori; i la presentació de les primeres vinificacions experimentals del grup operatiu format per fer recerca amb el 'retrobat' raïm trobat és un exemple d'aquest compromís", ha explicat avui Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre, en la presentació dels primers resultats al voltant d'aquesta varietat recuperada. La directora de l'INCAVI, Alba Balcells, ha aprofitat la seva participació en l'acte de presentació per "felicitar la tasca duta a terme des de la denominació i cellers participants"; així com ha reiterat l'oferiment de l'institut que dirigeix per "ajudar al sector en el seu desenvolupament des de la innovació i el treball conjunt". La DO Costers del Segre ha presentat avui dimarts, dia 19 de juliol, al Palau Robert de Barcelona les cinc primeres vinificacions que els cellers Cérvoles, L'Olivera, Mas Blanch i Jové, Raimat, i l'INCAVI han elaborat en el marc del Grup Operatiu que es va constituir a aquest efecte. Un projecte liderat per la DO Costers del Segre; amb la coordinació de l'Associació AEI Innovi; i la participació de l'INCAVI, com a centre tecnològic “Amb la intenció de recuperar la trobat, una varietat ancestral de raïm negre característica de Ponent i ja gairebé desapareguda. Aquest projecte suposa un reconeixement als pagesos que amb el seu esforç han mantingut fins a dia d’avui el patrimoni vitícola, juntament amb el treball realitzat des de l’any 2009 per l’associació Slow Food Terres de Lleida - Cultures Trobades que ha permès que en l’actualitat hi hagi una desena de cellers de la DO Costers del Segre fent recerca sobre les varietats amb plantacions i vinificacions”, ha explicat Pau Moragas, responsable del Grup de Treball del recuperació del patrimoni vitivinícola de la DO Costers del Segre. Per la seva banda, Victor Tirado d'AEI Innovi, coordinadors del grup, ha volgut destacar l'importància de la innovació en projectes conjunts. I l'acte de presentació ha finalitzat amb el tast comentat de les cinc vinifacions experimentals de Trobat 2021 de Celler Cérvoles, a càrrec de Tomàs Cusiné; L'Olivera, a càrrec de Pau Moragas; Mas Blanc i Jové, a càrrec de Sara Jové; Raimat, i l'INCAVI, a càrrec de Xoan Elorduy. El Trobat, una varietat antiga El Trobat és una varietat antiga i una de les més comunes de les vinyes velles de les comarques de Ponent i el Pirineu. Dóna lloc a ceps espectaculars dels quals pengen raïms negres i brollen bons vins. Ha sobreviscut en les vinyes destinades a l’autoconsum i als vins locals. Entre els anys 2009 i 2014, va ser àmpliament prospectada en la zona del Montsec i la comarca de la Noguera pel col·lectiu Cultures Trobades. En algunes d’aquelles vinyes històriques hi era la varietat principal. Forma una planta de gran vigor, imponent i de molta plasticitat en la seva conducció tradicional de vas. Les fulles són pentagonals, dobles com el cuir i molt solcades en l’anvers. Fa un raïm llarg i de compacitat mitjana i un gra mitjà-petit, esfèric i blau-negre en madur. Històricament, se n’ha fet vi negre sovint acompanyada d’altres varietats com el Pica- poll Negre, Monastrell, Negral, Garnatxa, Macabeu, Panser i Malvasia. En vins monovarietals adopta un cos lleuger, mitjana coloració i moderada graduació. Transmet un sabor permanent i peculiar, a prop de les fruites àcides i la regalèssia. La menció Trobat apareix en els censos vitícoles de finals del segle XIX a bona part de la província de Lleida.            
L’espai enoturístic Raimat Natura acull la jornada professional  La DO Costers del Segre ha celebrat avui, 2 de juny, la tradicional trobada anual dels cellers que integren la denominació, un esdeveniment que no s’havia celebrat des de feia tres anys i que ara es reprèn. La jornada professional ha Cngut com a plat fort un monogràfic sobre varietats recuperades de la DO Costers del Segre . S’ha realitzat un tast de diferents vinificacions a càrrec de Pau Moragas, coordinador del grup de treball de viCcultura de la DO Costers del Segre.  La trobada ha començat amb un passeig i esmorzar per la vinya, amb la benvinguda del president de la denominació, Tomàs Cusiné. Tot seguit s’han dut a terme tres ponències. La primera, a càrrec del responsable del departament d’invesCgació agroalimentària d'IMIDRA, Finca “El Encín", Gregorio Muñoz; que ha parlat del “Patrimoni històric i varietats de vinya de la província de Lleida”. A conCnuació, Gerard Batalla de l'Associació Slow Food Terres de Lleida, ha fet una xerrada sobre “Vinyes Trobades: recuperar el patrimoni de varietats de raïm a Ponent”. La darrera conferència ha estat la de Montse Torres, responsable de I+D viCcultura, i David Barriche, enòleg del celler Purgatori; tots dos de Família Torres. La seva exposició ha versat sobre "Projecte de recuperació de varietats ancestrals de cellers Família Torres. Tast de varietats recuperades: Pirene i Gonfaus”.  La trobada anual de cellers de la DO Costers del Segre ha conCnuat amb un dinar al celler Raimat, un àpat que ha servit de preàmbul a la visita del celler conduïda pel seu director tècnic Joan Esteve. El tour ha servit per conèixer de prop el celler modernista obra de Joan Rubió i Bellver, deixeble de Gaudí i tastar els seus vins. 
Aquesta acció pel territori s’afegeix a l’autobús urbà que des de fa 3 anys circula per la capital del Segrià Un autocar de la companyia Alsa-Alsina Graells recorrerà diferents indrets de la geografia catalana dins la ruta Vielha-Lleida a Barcelona promocionant el vi i l’oli de qualitat certificada a les Terres de Lleida. D’aquesta manera la DO Costers del Segre i la DOP Les Garrigues sumen esforços novament per promocionar el seu vi i oli amb Denominació d’Origen; una acció que se suma a la campanya de publicitat mitjançant el servei de bus urbà de Lleida que es va iniciar fa tres anys. Així doncs, es tracta d’una acció doble que, d’una banda tindrà un autocar de ruta que durant sis mesos (fins al juny del 2022) passarà per les poblacions de Vielha, Vilaller, Pont de Suert, Areny, Pont de Montanyana, Tolva, Alcampel, Tamarite de Litera, Albelda, Alguaire, Rosselló, Torrefarrera, Lleida i Mollerussa. Per l’altra, a la ciutat de Lleida hi haurà un altre autobus, concretament de la línia 6, que farà un ampli recorregut per la capital lleidatana amb la mateixa promoció. Aquest bus inicia el seu trajecte al Mercat de la Bordeta i segueix pel Museu de l’Aigua, Pont de la Universitat, Estació d’Autobusos, Plaça Catalunya, Ricard Vinyes, zona universitària, hospitals, Vila de Montcada, Rovira Roure, Estudis Generals, Miquel Batllori, Av. d’Artesa i IES Maria Rúbies. La campanya es va iniciar el 21 de desembre i incideix en l’aliança de dos sectors importants de la indústria agroalimentària lleidatana com són el vi i l’oli amb certificació d’origen i qualitat, amb l’objectiu precisament de potenciar-ne el consum, ajudant així a l’economia local. A més, l’acció vol fomentar el consum de productes locals amb DO, donant així suport al desenvolupament sostenible i als negocis de les Terres de Lleida, la qual cosa beneficia el territori. Alhora, es contribueix a preservar el medi ambient i es fomenta el consum responsable. Descarrega el document Informe de Verema 2021