Welcome to Costers del Segre

La nostra D.O.

Conèixer la cultura del nostre vi és la millor manera de descobrir les terres lleidatanes. Un vi que es caracteritza per la seva qualitat i producció i per cellers amb encant situats en bells paratges naturals...

La Denominació d’Origen Costers del Segre és un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà amb l’objectiu d’agrupar i dotar d’entitat pròpia la vitivinicultura de la província de Lleida.

La nostra DO compta amb unes característiques pròpies i ben definides que la diferencien de les altres, com la nostra privilegiada situació de sòls amb composició calcària i un clima mediterrani marcat, que presenta unes fortes oscil·lacions tèrmiques estacionals i diàries, fets que el fan ideal per al cultiu de la vinya.

DESCOBREIX-LA

Els cellers

Un altre tret característic és l’elevat enginy i imaginació dels viticultors i elaboradors de les terres lleidatanes. Costers del Segre és una regió amb una modernitat i innovació aplicades a la viticultura úniques i sostenibles.

EXPLORA
 

Els nostres vins

En el conjunt de la nostra DO, les varietats blanques predominants són les tradicionals: Macabeu  i Parellada. Això fa que els blancs de la regió de Costers del Segre siguin uns vins de perfil més clàssic, és a dir, lleugers, afruitats i acidulats. L’exitosa aclimatació del Chardonnay a la regió ha obert la porta a vins de característiques més modernes, ja siguin vins joves o fermentats amb bóta de roure, perquè presenten una major estructura i es fa més present el seu caràcter varietal. 

Entre les varietats negres predominen el Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir, però també es cultiven les varietats tradicionals, sobretot l’ Ull de llebre, la Garnatxa i el Trepat. Dins dels matisos lògics que el terrer de cada territori imprimeix als seus raïms, els vins negres de la DO Costers del Segre es caracteritzen perquè tenen una aroma potent i un gust equilibrat, alhora que ofereixen una bona expressió tànnica i en boca resulten saborosos, amples i estructurats.

EXPLORAR

Programa de sostenibilitat

Costers del Segre, primera DO amb programa de sostenibilitat propi, amb l’objectiu de la millora contínua per prevenir el millor possible els recursos que tenim avui sense posar en perill els de demà i tenint en compte la salut ambiental, la viabilitat econòmica i la responsabilitat social.

No front page content has been created yet.

Darreres notícies

Visita de l'ampelògraf Jean Michel Boursiquot en el marc del conveni de la Denominació d’Origen amb el col·lectiu Cultures Trobades d'Slow Food Terres de Lleida La Denominació d'Origen Costers del Segre, Slow Food Terres de Lleida - Cultures Trobades i L'Olivera col·laboren per potenciar la recuperació del patrimoni vitícola de Ponent i el Pirineu durant els anys vinents. Amb aquesta finalitat el reconegut ampelògraf francès, Jean-Michel Boursiquot, ha visitat ahir i avui, dimarts i dimecres 7 i 8 de setembre, respectivament, diferents ceps de vinyes antigues d'autoconsum en les subzones de Garrigues i la Vall del Riu Corb de la Denominació d'Origen Costers del Segre. Junt amb altres experts, Boursiquot va ser l'especialista que identificà la varietat xilena de raïm Carmenere, durant molts anys confosa amb la Merlot. Aquesta missió de prospecció s'ha realitzat en el marc del conveni de recuperació de patrimoni vitícola que fa uns anys desenvolupen la Denominació d'Origen Costers del Segre, i Slow Food. L'equip de Boursiquot, que compta, entre d'altres, amb el professor de la Universitat de Montpellier, Thierry Lacombe, ja ha visitat diferents vinyes ponentines en quatre ocasions. Gerard Batalla i Artur Bòria, membres de Cultures Trobades; Pau Moragas, responsable de L'Olivera i Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre; han acompanyat Jean-Michel Boursiquot durant aquests dies. L'ampelògraf estudiarà les diferents plantes trobades per a identificar la seva varietat. Batalla ha explicat que "Cultures Trobades és un col·lectiu nascut dins l'associació Slow Food Terres de Lleida i que està dedicat a la conservació, estudi i promoció de varietats agrícoles antigues de l'oest de Catalunya." En aquest sentit, pel que fa a la vinya, Cultures Trobades "ha realitzat prospeccions de vinyes antigues, identificació i conservació de les varietats, bàsicament a la comarca de la Noguera però també a l'Urgell, l'Alt Urgell i el Pallars Jussà". Resultat d'aquesta feina, s'han visitat una seixantena de vinyes velles, s'han registrat prop de 400 ceps i distingit també una seixantena de varietats. La major part d'aquestes varietats es conserven en diferents col·leccions de l'associació. Amb algunes d'elles s'han realitzat vinificacions experimentals. Tant la conservació com la vinificació s'ha fet en col·laboració amb la cooperativa L'Olivera. Per la seva banda, en Pau Moragas ha detallat que els eixos d'aquesta col·laboració han estat el "manteniment de les col·leccions de varietats; la prospecció de vinyes velles i identificació de les varietats; la reintroducció de varietats; i la promoció: accions de divulgació i promoció d'aquesta cultura vitícola. Tomàs Cusiné ha posat en valor els pagesos que mantenen el patrimoni agrícola i ha agraït la iniciativa d'Slow Food Terres de Lleida i L'Olivera que ha permès que en l'actualitat hi hagi "una desena de cellers de la DO Costers del Segre fent recerca sobre les varietats amb plantacions i vinificacions a diferents terrers".  
Dos guardons de plata i nou de bronze pels cellers Costers del Sió, Mas Blanch i Jové, Purgatori i Raimat Onze vins de la Denominació d’Origen Costers del Segre dels cellers Costers del Sió, Mas Blanch i Jové, Purgatori i Raimat han estat reconeguts pels prestigiosos premis Decanter World Wine Awards 2021 (DWWA) amb dues medalles de plata i altres nou de bronze. Els vins negres Alto Siós 2017 i Petit Comitè 2018 del celler Costers del Sió de Balaguer (Subzona Artesa de la DO Costers del Segre), amb 91 i 90 punts respectivament, han estat guardonats amb dues medalles de plata. Els vins negres Siós Cau del Gat 2018, Celistia 2018, Bosc Silvestre 2018, La Boscana 2020 i Bosc de Carlac 2020, han estat les altres referències d'aquest celler de la Noguera guardonades amb medalla de bronze i puntuacions entre el 87 i 89 punts. El vi negre Purgatori 2017 de Família Torres a Juneda (Subzona Garrigues de la DO Costers del Segre), amb una puntuació de 88 punts, ha obtingut una altra medalla de bronze. Així com el vi negre Troballa 2019 de Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles (Subzona Garrigues de la DO Costers del Segre), i el vi blanc Castell Chardonnay 2020 de Raimat (Subzona Raimat de la DO Costers del Segre) també han obtingut dues medalles de bronze amb 87 punts. Els premis DWWA han celebrat aquest 2021 la seva 18a edició, i està considerat un dels concursos de vins més important i prestigiós del món. Els organitzadors d’aquests premis asseguren que "la seva reputació internacional es deu al seu rigorós procés d'avaluació, amb un jurat compost pels millors tastadors a nivell internacional".  
Projecte Pilot per a la recuperació de varietats tradicionals en conreu ecològic de la DO Costers del Segre Ajut a la Cooperació per a la Innovació. Operació 16.01.01 del PDR de Catalunya 2014-2020. El Trobat és una varietat antiga de raïm negre molt característica de les comarques de Ponent. S'utilitza per vinificar i en resulten vins rojos, lleugers i de sabor particular. Actualment, el seu conreu està en forta regressió i només sobreviu en algunes vinyes dedicades a l’autoconsum. Els objectius del projecte són: Introducció de nous productes en el mercat: vins ecològics monovarietals de trobat, varietat de Vitis vinífera àmpliament conreada històricament per tot el territori de la DO i actualment en perill de desaparició. Enriquiment genètic del potencial productiu de la DO, amb una millor tipificació d’una varietat lligada al territori, que permeti donar al consumidor final una idea més acurada dels diversos “terroirs” de la DO Enriquiment de les eines a disposició del sector, cellers i viticultors, per obtenir productes d’un major valor afegit. El seguiment tècnic té per objectiu l’avaluació agronòmica i enològica d’una varietat  present històricament al territori de la DO costers del Segre i que actualment està en perill de desaparició en aquest mateix territori. Finançat per: