Costers del Sió fa el nou Finca Siós en trulls de pedra del segle XI coincidint amb els 10 anys del celler.

Costers del Sió fa el nou Finca Siós en trulls de pedra del segle XI coincidint amb els 10 anys del celler.

Un vi elaborat amb raïm Garnatxa i Syrah 2014, fermentat en pedra, i criat 10 mesos en roure i entre 6 i 12 en ampolla

Costers del Sió ha elaborat el seu primer vi amb fermentació natural a trulls de pedra del segle XI que portarà el nom de Finca Siós 2014 i es presentarà en societat el divendres vinent, 23 de setembre, en el marc dels actes de celebració del Xè Aniversari del celler.

L'equip de Costers del Sió ha apostat per les varietats de raïm Garnatxa i Syrah per les condicions d'alta qualitat d'aquestes varietats a la finca i per la prova pilot s'han utilitzat 3.500 quilos de raïm que van fermentar durant sis dies a temperatura natural entre 25 i 27 graus als trulls de pedra que conserva la finca que acull el celler. Després de la fermentació alcohòlica a la pedra, el Finca Siós va fer la fermentació malolàctica de forma espontània en dipòsits d'innox. Posterior entrada en bótes de roure de 500 litres de segon ús entre 10 i 12 mesos, arrodonint-se un cop dins de la botella durant un període d'entre 6 i 12 mesos. D'aquest vi exclusiu se n'han fet unes 3.500 ampolles que es comercialitzaran després de la festa d'aniversari.

Els germans José María i Juan Porcioles, propietaris del celler, consideren tal com diu en Juan que "amb el Finca Sios contribuïm a la història del territori donant vida a uns trulls que fa molts anys que feien vi". Mentre que el seu germà José María explica que "totes les activitats agràries, vitivinícoles, ramades i cinegètiques de la finca tenen una connexió amb la terra que les acull i l'ús d'aquests trulls històrics dóna coherència al projecte del celler".

Per la seva banda l'enòloga de la casa, Valvanera Martínez Toda destaca "que la idea és seguir recuperant l'ús d'aquests trulls ancestrals com una manera de recuperar i retre homenatge a la història de la finca i aprendre i gaudir d'aquest tipus d'elaboració antiga". Valvanera explica que "de l'anyada 2015 també es va elaborar un petit volum amb la mateixa filosofia".

El Celler Costers del Sió, ubicat a la partida de Flix, hereta molta tradició i història, ja que ocupa les antigues quadres i reserva de caça dels Comtes d'Urgell, entre els termes de La Sentiu i Montgai. La finca de més de 700 hectàrees, propietat de la família Porcioles-Buixó, constitueix un projecte integral amb un perfecte equilibri ecològic que combina la vinya amb altres cultius com oliveres i cereals amb la seva pròpia ramaderia ovina i bovina i un vedat de caça. Té 80 hectàrees dedicades al cultiu de cep per elaborar exclusivament vins de Denominació d'Origen Costers del Segre. Un projecte vitivinícola destinat a aconseguir vins d'alta qualitat, amb tots els matisos, que aquesta ribera, pels seus sòls i microclima, pot oferir. A la finca es cultiven una àmplia gamma de varietats com l'Ull de Llebre, Garnatxa, Syrah, Pinot Noir, Petit Verdot o Cabernet Sauvignon, entre les negres, i Chardonay, Viognier, o Muscat, entre les blanques.