Welcome to Costers del Segre

La nostra D.O.

Conèixer la cultura del nostre vi és la millor manera de descobrir les terres lleidatanes. Un vi que es caracteritza per la seva qualitat i producció i per cellers amb encant situats en bells paratges naturals...

La Denominació d’Origen Costers del Segre és un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà amb l’objectiu d’agrupar i dotar d’entitat pròpia la vitivinicultura de la província de Lleida.

La nostra DO compta amb unes característiques pròpies i ben definides que la diferencien de les altres, com la nostra privilegiada situació de sòls amb composició calcària i un clima mediterrani marcat, que presenta unes fortes oscil·lacions tèrmiques estacionals i diàries, fets que el fan ideal per al cultiu de la vinya.

DESCOBREIX-LA

Els cellers

Un altre tret característic és l’elevat enginy i imaginació dels viticultors i elaboradors de les terres lleidatanes. Costers del Segre és una regió amb una modernitat i innovació aplicades a la viticultura úniques i sostenibles.

EXPLORA
 

Els nostres vins

En el conjunt de la nostra DO, les varietats blanques predominants són les tradicionals: Macabeu  i Parellada. Això fa que els blancs de la regió de Costers del Segre siguin uns vins de perfil més clàssic, és a dir, lleugers, afruitats i acidulats. L’exitosa aclimatació del Chardonnay a la regió ha obert la porta a vins de característiques més modernes, ja siguin vins joves o fermentats amb bóta de roure, perquè presenten una major estructura i es fa més present el seu caràcter varietal. 

Entre les varietats negres predominen el Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir, però també es cultiven les varietats tradicionals, sobretot l’ Ull de llebre, la Garnatxa i el Trepat. Dins dels matisos lògics que el terrer de cada territori imprimeix als seus raïms, els vins negres de la DO Costers del Segre es caracteritzen perquè tenen una aroma potent i un gust equilibrat, alhora que ofereixen una bona expressió tànnica i en boca resulten saborosos, amples i estructurats.

EXPLORAR

Programa de sostenibilitat

Costers del Segre, primera DO amb programa de sostenibilitat propi, amb l’objectiu de la millora contínua per prevenir el millor possible els recursos que tenim avui sense posar en perill els de demà i tenint en compte la salut ambiental, la viabilitat econòmica i la responsabilitat social.

No front page content has been created yet.

Darreres notícies

Màximes distincions pels dos cellers lleidatans al Tast de Primavera d'aquest concurs internacional. Els cellers de la DO Costers del Segre, Costers del Sió i Raimat han sumat fins a sis medalles d'or i altres tres de plata en el darrer Mundus Vini, edició Tast de Primavera, celebrat la darrera setmana de febrer. Els guardons daurats han estat pels vins Alto Sios 2017, Celistia Criança 2018, Bosc Silvestre 2018, i Petit Comitè Negre 2018 del celler de Costers del Sió (Balaguer); i Pirinenca 2018 i Solana Eco 2019, del celler Raimat de Lleida. D'altra banda, els vins de Costers del Sió, escumós Siós Brut Rosé 2017, Bosc Carlac negre 2019; i el vi Raimat Abadia Eco 2019, han obtingut el reconeixement de plata en aquest tast. Els vins Chardonnay Eco 2020 i el Silenci del Molí 2017, tots dos del celler Raimat, també han obtingut resultats destacables amb 85 i 84 punts, sobre 100, respectivament. El concurs Mundus Vini organitzat per l'editorial alemanya especialitzada Meininger Verlag és considerat com una de les competicions de vins més importants tant a Alemanya com a la resta del món. Una rellevància avalada pels més d'11 000 vins presentats cada any. "L'objectiu del concurs és fomentar la qualitat i promoure la comercialització dels vins presentats a concurs. Així mateix està pensat per oferir un fòrum als productors, viticultors, importadors i consumidors que, d'una banda, permeti comparar els diferents vins per tal de facilitar l'orientació i la decisió de compra i, d'altra banda, arribi a un ampli públic. El que per als consumidors de vi significa una orientació valuosa, suposa per als productors el reconeixement de la seva tasca i els seus esforços", segons expliquen els mateixos organitzadors. Mundus Vini es celebra dues vegades a l'any. Una primera competició es fa el mes de febrer, i és coneguda com a Tast de Primavera; la segona, es diu Tast d'Estiu i se celebra el mes d'agost. Un jurat professional integrat per enòlegs, productors i distribuïdors de vi, sommeliers i periodistes especialitzats de tot el món degusten els vins, vins escumosos i vins licorosos sense conèixer els noms dels mateixos. Els vins s'integren en un tast segons categoria, procedència, nivell de qualitat i tipus de sabor. La valoració es porta a terme d'acord amb el sistema de 100 punts de l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), que també és reconegut per la Unió Internacional d'Enòlegs (UIOE).
El Cicle Polièdric de tastos de la DO Costers del Segre s’ha sumat a la celebració del Dia Internacional de la Dona amb el tast virtual, “Les dones de la DO“ amb la reivindicació de la figura de dones capdavanteres de diferents projectes de la DO. L’acte, organitzat per la DO Costers del Segre en col·laboració amb el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, ha estat presidit de nou pel Diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Sr. Carles Gibert i el president de la DO Costers del Segre, Tomàs Cusiné. Tal com apunta el Sr. Tomàs Cusiné és important donar veu a algunes de les dones elaboradores de la DO ja que “tenim la sort de comptar amb moltes dones elaboradores que estan fent un recorregut molt important dins el mon del vi. La dona cada vegada té més importància dins el sector amb una evolució en tots els nivells: enologia, direcció, comercialització i, en general, també a tots els sectors que es mouen al voltant del vi com la sommelieria, gastronomia, cuina entre un llarg etcètera”. El Sr. Carles Gibert ha afegit la importància de “conèixer projectes d’aquestes dones valentes, apoderades i capaces – més que qualsevol altra- de fer uns vins en molts casos, en terres ben eixutes“ com les que caracteritzen bona part dels vins d’interior. En aquesta ocasió, ha comptat de nou amb la participació de Josep Pelegrín, millor Sommelier d’Espanya 2016 com a moderador tant del debat com del tast. Les dones i els cellers que han format part del tast, en representació de les moltes dones que estan al capdavant d’altres cellers dins la DO, han estat: Sara Petit del celler Petit Duran amb el vi Camí de Sant Roc blanc 2020, Marta Porta del celler Vall de Baldomar amb el vi Cristiari rosat 2020, Rosa Bisa del celler Cal Cabo amb el vi Un Onzè rosat 2019, també Eva Carmona del celler El Vinyer amb el vi Turritela rosat 2019, Eva Bonet del celler Comalats presentant el seu vi Alosa negre 2019 i per acabar, la Susanna Sansó del celler Analec amb el seu vi La Creu negre 2019. Sobre el cicle: El Cicle Polièdric obre una mirada diferent a través de l’experiència i coneixement dels propis cellers que actuen de prescriptors d’un producte amb personalitat i identitat i alhora divers marcat per la continentalitat, el saber fer i l’arrel al territori. El Cicle Polièdric pretén apropar la DO Costers del Segre als professionals del món del vi, premsa, prescripció, restauració i sommelieria. Els tastos ja realitzats del cicle van explicar la singularitat dels Cellers d’Altura, els Petits productors i les novetats dels cellers que es troben a la Denominació d’Origen.
Formació en aquesta tècnica per a una quinzena de professionals de deu cellers Una quinzena de professionals d'una desena de cellers de la Denominació d'Origen Costers del Segre, celebren aquest cap de setmana el "Curs de Poda grau 2", que inclou formació en la innovadora tècnica denominada "poda de respecte". El curs està impartit per l'Acadèmia de Poda d'INNOVI amb Pep Jiménez, director de viticultura de Juvé & Camps i membre de l'equip tècnic de l'acadèmia que dirigeix l'especialista, Roc Gramona, enòleg per la Universitat Rovira i Virgili i màster per la Universitat de Bordeus. El taller, amb vint hores de formació tècnica i pràctica, es va iniciar ahir divendres, dia 19 de febrer, amb una sessió teòrica i ha continuat aquest matí amb una sessió pràctica en les vinyes. Els participants han pogut aplicar aquesta tècnica de poda en plantacions amb diferents sistemes de conducció del cep: goyot, doble cordó royat i vas. Segons expliquen els responsables de l'Acadèmia de Poda "la poda de respecte intenta resoldre els problemes que estan estesos en moltes zones vitícoles del món. La mort prematura de les vinyes i la propagació de malalties de fusta és una realitat que preocupa al sector, però el mètode de l'Acadèmia ens aporta les solucions". Així entre els avantatges d'aquesta poda destaquen: Allargament de la vida del cep; reducció d'afectació de malalties de fusta; millora de l'estat sanitari de les plantes; és un sistema de poda més sostenible; i adaptable a tots els sistemes de conducció del cep. Aquesta innovadora tècnica de viticultura es fonamenta sobre quatre punts que són acceptar la ramificació de la planta; respectar el flux de saba; realitzar només talls petits i respectar la corona; i deixar fusta de respecte que tradicionalment es deia "podar brut".