Terres d’interior. Vins amb caràcter.

Welcome to Costers del Segre

La nostra D.O.

Conèixer la cultura del nostre vi és la millor manera de descobrir les terres lleidatanes. Un vi que es caracteritza per la seva qualitat i producció i per cellers amb encant situats en bells paratges naturals...

La Denominació d’Origen Costers del Segre és un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà amb l’objectiu d’agrupar i dotar d’entitat pròpia la vitivinicultura de la província de Lleida.

La nostra DO compta amb unes característiques pròpies i ben definides que la diferencien de les altres, com la nostra privilegiada situació de sòls amb composició calcària i un clima mediterrani marcat, que presenta unes fortes oscil·lacions tèrmiques estacionals i diàries, fets que el fan ideal per al cultiu de la vinya.

DESCOBREIX-LA

Els cellers

Un altre tret característic és l’elevat enginy i imaginació dels viticultors i elaboradors de les terres lleidatanes. Costers del Segre és una regió amb una modernitat i innovació aplicades a la viticultura úniques i sostenibles.

EXPLORA
 

Els nostres vins

En el conjunt de la nostra DO, les varietats blanques predominants són les tradicionals: Macabeu  i Parellada. Això fa que els blancs de la regió de Costers del Segre siguin uns vins de perfil més clàssic, és a dir, lleugers, afruitats i acidulats. L’exitosa aclimatació del Chardonnay a la regió ha obert la porta a vins de característiques més modernes, ja siguin vins joves o fermentats amb bóta de roure, perquè presenten una major estructura i es fa més present el seu caràcter varietal. 

Entre les varietats negres predominen el Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir, però també es cultiven les varietats tradicionals, sobretot l’ Ull de llebre, la Garnatxa i el Trepat. Dins dels matisos lògics que el terrer de cada territori imprimeix als seus raïms, els vins negres de la DO Costers del Segre es caracteritzen perquè tenen una aroma potent i un gust equilibrat, alhora que ofereixen una bona expressió tànnica i en boca resulten saborosos, amples i estructurats.

EXPLORAR

Programa de sostenibilitat

Costers del Segre, primera DO amb programa de sostenibilitat propi, amb l’objectiu de la millora contínua per prevenir el millor possible els recursos que tenim avui sense posar en perill els de demà i tenint en compte la salut ambiental, la viabilitat econòmica i la responsabilitat social.

No front page content has been created yet.

Darreres Novetats

Desprès de quatre anys del llançament del programa de sostenibilitat únic a nivell de denominació d’origen, s’ha experimentat una millora contínua, els resultats obtinguts demostren una gran implicació del sector cada cop més conscienciats a preservar el territori.Dijous 11 de gener de 2018, en el transcurs d’una reunió de cellers de la DO Costers del Segre, es van presentar els quarts resultats del Programa de Sostenibilitat.Els resultats presentats en aquesta quarta enquesta, han mostrat la evolució respecte l’any passat en quant nombre de viticultors i cellers que s’han adherit al programa, producció global que representen, activitats on els viticultors i cellers de Costers del Segre tenen un elevat grau de sostenibilitat i d’altres que tenen un gran marge de millora, etc.El Sr. Xavier Farré, president de la Denominació d’Origen Costers del Segre, va explicar com aquest estudi permet observar el grau de sostenibilitat de la Denominació d’Origen Costers del Segre, tant a nivell de celler, com de viticultor. L’objectiu del Programa es la millora continua i, observant l’evolució dels resultats obtinguts, es pot afirmar que s’està complint amb l’objectiu marcat.El fet de treballar amb àmbits i sub-àmbits permet veure a la DO Costers del Segre quins son els punts forts de la DO i els punts febles, poden incidir en la millora d’aquests últims mitjançant jornades tècniques, formació, assessorament, etc.Les conclusions segons els resultats obtinguts són:General: Bon nivell de sostenibilitat general, cada cop, tant cellers com viticultors, treballen en accions de millora que fan possible treure un bon producte de qualitat preservant el territori.Cellers: Els cellers presenten un alt grau de compromís amb la sostenibilitat, el qual s’ha vist augmentat respecte el primer any (evolució positiva), complint d’aquesta manera l’objectiu del Programa que és la millora continua. Viticultors: Els viticultors de la Denominació d’Origen Costers del Segre estan molt compromesos amb la sostenibilitat, realitzant accions per tal de preservar el territori. L’evolució del grau de sostenibilitat ha estat notable, de 1,30 a 2,22 punts sobre 3.D’aquest estudi destaca un important increment tant del nombre de viticultors com de cellers adherits al programa així com la superfície de vinya adherida que representa prop del 70% de la superfície total de vinya inscrita.La DO Costers del Segre conscient de la importància en l’aprofitament dels recursos naturals, el tractament de residus i la reutilització de materials junt a l’afany de millora constant, continua treballant en el seu Programa de Sostenibilitat, pioner a l’estat espanyol.Esperem seguir treballant en aquesta línia i que d’aquí uns anys puguem veure com el grau de compromís per la millora de la sostenibilitat en el conjunt de la DO, tingui un reflex en la qualitat dels vins i una garantia de qualitat addicional pels seus consumidors, de manera que sigui possible deixar un món millor del que vàrem trobar al inici d’aquesta iniciativa.  
La Diputació de Lleida aposta pel territori i posa en valor un paradís vitícola compromès amb el territori i la sostenibilitat Lleida, novembre 2017.- El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i la Denominació d’ Origen Costers del Segre han presentat avui a Barcelona la Ruta del Vi de Lleida - El Viatge dels Sentits. Una proposta sense parangó amb la que Lleida es posiciona com destí turístic de qualitat del vi i la gastronomia.L’acte, presidit pel Sr. Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida; el Sr. Xavier Farré, president de la DO Costers del Segre; i el Sr. Tomàs Cusiné, president de la Ruta del Vi de Lleida; ha acollit a una trentena de periodistes i persones influents del món del vi. S’ ha desenvolupat entorn a un esmorzar harmonitzat en el restaurant El Principal de l’Eixample amb la col·laboració del restaurant lleidatà L’Estel de la Mercè, de la mà del seu propietari Toni Lara, Millor Sommelier de Catalunya 2013. El restaurant s’ha encarregat d’elaborar l’ aperitiu, realitzat a base de productes de proximitat de la zona.Parlar de Lleida és parlar de vins de qualitat, i amb aquesta proposta, aquest paradís vitícola –compromès amb el territori i la sostenibilitat- aposta per oferir una gran diversitat d’activitats organitzades que engloben tot tipus d’ experiències que son un reflex viu del seu patrimoni, amb tastos, menús harmonitzats o visites guiades, entre altres. Així, de nord a sud, la Ruta del Vi de Lleida reuneix ajuntaments, consells comarcals, associacions, oficines de turisme, cellers, restaurants, establiments temàtics i allotjaments turístics per a oferir experiències úniques vinculades al món del vi. Els innovadors cellers que esquitxen la geografia lleidatana tenen en el seu origen una tradició llarga i ancestral. Estan situats en bells paratges naturals, on la tecnologia més moderna i la tradició generacional del cultiu de la vinya ofereixen vins singulars, tant diversos com el territori pel que s’escampa la Ruta del Vi de Lleida. Els vins que s’ elaboren, sota la DO Costers del Segre, harmonitzen amb la millor gastronomia local, ja que la Ruta recorre municipis amb una cuina rica, diversa i saborosa. Aquesta inclou també una selecció de restaurants que representen els millors tresors de la gastronomia de Lleida, que tenen el seu origen en els productes naturals que es cultiven, creixen i s’elaboren en els seus camps: un llegat que conviu amb la nova cuina i es reinventa cada dia amb els ulls ficats en un paisatge divers y deliciós.  A més a més, la Ruta del Vi de Lleida ofereix també un magnífic passeig per un patrimoni natural i monumental únic i exclusiu. Es poden apreciar les petjades de diversos pobles que en el seu dia van habitar en terres lleidatanes, una cultura arrelada al paisatge i als vestigis d’ èpoques anteriors que conviuen en un ventall de paratges dispars. A més a més, cal destacar els paisatges naturals, admirant cada tram i cada corba de la Ruta per que, a mesura que un s’endinsa en ella, el pla i la muntanya, els camps de cultiu i les pastures, les ciutats i poblacions; li oferiran un paisatge canviant com els camps d’oliveres de Les Garrigues, els paratges naturals del Montsec i La Terreta.  Per a més informació sobre la Ruta del Vi de Lleida, activitats i reserves: www.rutadelvidelleida.cat/es Per a més informació:Blanca GaigBarcelona +34 93 412 78 78 Ext. 101Madrid +34 91 142 93 64M +34 671 587 303blanca@mahala.eswww.mahala.es 
La Diputació de Lleida va acollir el passat 21 de novembre l’Assemblea de la Ruta del Vi de Lleida.L’acte va estar presidit pel Sr. Tomàs Cusiné, President de la Ruta del Vi de Lleida, el Sr. Xavier Farré President de la DO Costers del Segre i el Sr. Juli Alegre Director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i va servir per presentar la nova estructura de l’associació.La Diputació ha ofert els locals de la Caparrella per acollir la seu de la Ruta del Vi de Lleida així com suport econòmic per a la promoció conjunta de l’enoturisme a Lleida.Aquest compromís es tira endavant amb l’objectiu d’anar coordinades les tres entitats, desenvolupar accions de promoció alineades i garantir, amb les aportacions de tots els actors, uns millors resultats.En aquest sentit, la seu social de la Ruta del Vi de Lleida, que actualment es troba a l’edifici del Casino de Lleida, es traslladarà al Complex de la Caparrella (Lleida) on actualment es troba ubicada la seu de la DO Costers del Segre.El primer acte de promoció que se celebrarà, tindrà lloc el proper dimecres dia 29 de novembre a Barcelona. La DO Costers del Segre i la Diputació de Lleida organitzen un dinar de premsa per presentar la Ruta del Vi de Lleida, posicionar Lleida com a destinació enoturística i intercanviar impressions amb els periodistes del sector enoturístic i vitivinícola convocats.